WebDesign

Google introduceert oneindig scrollen op desktop zoekresultaten

Google heeft aangekondigd dat het paginering zal vervangen door oneindig scrollen in haar zoekresultaten. De nieuwe functie zal in eerste instantie uitrollen voor Engelstalige zoekopdrachten in de VS. Het is nog niet duidelijk wanneer de verandering zal worden geïmplementeerd voor Nederlandse zoekopdrachten.

Oneindig scrollen op mobiel

Het concept van oneindig scrollen in zoekresultaten is niet nieuw. Vorig jaar introduceerde Google “oneindig scrollen” voor mobiele zoekresultaten, waarbij automatisch de volgende lading resultaten wordt geladen zodra het einde van een pagina is bereikt. Het scrollen is echter niet echt oneindig; op een bepaald moment krijgt de gebruiker een knop te zien met de tekst “toon meer”.

Scrollen vs. klikken

Op desktopapparaten zal paginering in Google zoekresultaten binnenkort verleden tijd zijn. Na een zoekopdracht zullen gebruikers één pagina met resultaten zien die continu zullen worden aangevuld met meer opties naarmate ze scrollen. Met oneindig scrollen zullen gebruikers tot zo’n zes pagina’s met zoekresultaten achter elkaar kunnen bekijken, net als op mobiel. Het idee achter oneindig scrollen is dat het gebruikers zal aansporen om meer zoekresultaten te bekijken en dat het als een eenvoudigere actie wordt beschouwd dan klikken.

Nieuwe locatie voor betaalde advertenties

Normaal gesproken verschijnen de advertenties zowel boven als onder de organische zoekresultaten. Bij de introductie van oneindig scrollen zullen de advertenties tussen de zoekresultaten verschijnen. Dit is iets om rekening mee te houden voor zowel gebruikers als bedrijven die in de zoekmachine willen adverteren. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van zoekmachine adverteren (SEA).

Gemengde reacties op de verandering

Niet iedereen is blij met het nieuws van oneindig scrollen, zoals te zien is in de reacties op de aankondiging van Google. Voor sommige gebruikers kan oneindig scrollen een nadeel zijn. Het is momenteel eenvoudig om een interessant zoekresultaat te vinden waar je niet direct op wilde klikken door het paginanummer te onthouden.

Na de implementatie van oneindig scrollen op desktop zal dit niet meer mogelijk zijn. Bovendien zijn er kritische opmerkingen gemaakt over de grotere blootstelling aan advertenties. We zullen moeten afwachten hoe de Nederlandse uitrol zal verlopen om de positieve en negatieve effecten van oneindig scrollen te kunnen beoordelen. Het is echter wel waar dat afscheid nemen van de iconische uitspraak “de beste plek om een dode lichaam te verstoppen is de tweede pagina van Google” ook een beetje jammer zal zijn.

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp