Eenzaamheid en ik, we hebben een lange geschiedenis samen. Het begon allemaal onschuldig genoeg: een gemiste uitnodiging hier, een afgezegde afspraak daar. Maar voor ik het wist, was eenzaamheid niet zomaar een vage kennis, maar een vaste huisgenoot. Mijn naam is Tim Prys, en ik dacht altijd dat ik sterk genoeg was om de wereld aan te kunnen, maar de afgelopen jaren hebben me iets anders geleerd. Eenzaamheid sloop mijn leven binnen, en voor ik het wist, zat ik gevangen in een spiraal waar ik maar moeilijk uit kon komen.
Het is vreemd hoe eenzaamheid je eigen gedachten tegen je kan keren. Eerst voelde het gewoon alsof ik wat meer tijd voor mezelf nodig had. Ik vertelde mezelf dat het prima was om af en toe alleen te zijn; iedereen heeft immers tijd nodig om op te laden. Maar naarmate de weken maanden werden en de maanden jaren, merkte ik dat ik niet langer alleen was uit keuze, maar uit noodzaak. Het leek alsof mijn zelfvertrouwen bij elke dag die ik in isolatie doorbracht, een stukje verder wegzakte. Ik begon te geloven dat mensen mij simpelweg niet aardig genoeg vonden, dat ik niet interessant genoeg was om de moeite waard te zijn. En dus deed ik wat veel mensen in mijn situatie doen: ik trok me terug.
Ironisch genoeg werd dat terugtrekken mijn valkuil. Ik sloot mezelf steeds meer af van de wereld, bang om afgewezen te worden. Sociale situaties, die me ooit plezier gaven, begonnen me angst aan te jagen. “Waarom zou ik gaan? Ze willen me toch niet echt zien,” hield ik mezelf voor. Maar hoe meer ik me afzonderde, hoe eenzamer ik werd, en hoe eenzamer ik me voelde, hoe meer ik mezelf ervan overtuigde dat ik dit verdiende. Het was een vicieuze cirkel die zichzelf voedde, en ik wist niet meer hoe ik eruit moest komen.
Mijn verleden speelt hier een grote rol in. Ik heb in mijn leven te maken gehad met misbruik, en dat heeft een blijvende invloed op hoe ik de wereld zie. Vertrouwen is voor mij een ingewikkeld iets geworden. Hoe graag ik ook wil, ik vind het moeilijk om mensen dichtbij te laten komen. Er is altijd een verborgen angst dat ik weer gekwetst zal worden, een angst die ik niet van me af kan zetten, hoe hard ik het ook probeer. Dit heeft grote gevolgen voor mijn sociale en relationele leven. Vaak voel ik me niet goed genoeg, en om die reden blijf ik afstandig. Helaas wordt deze afstandelijkheid soms gezien als arrogantie, terwijl niets minder waar is.
De stress van deze voortdurende eenzaamheid begon ook fysieke gevolgen te krijgen. Ik kreeg ernstige darmklachten die steeds terugkwamen. Dit leidde ertoe dat ik regelmatig naar het ziekenhuis moest, en daardoor moest ik vaak sociale activiteiten afzeggen. Sommige mensen begrepen dit niet en keerden zich tegen me. Het voelde alsof mijn lichaam me in de steek liet op momenten dat ik het juist nodig had, en dat maakte het nog moeilijker om verbinding te maken met anderen. Voor iemand die van nature introvert is, is het al een uitdaging om vriendschappen te vormen, maar met deze fysieke klachten en mijn verleden erbij werd het bijna onmogelijk.
Natuurlijk, sommige mensen zouden zeggen: “Maar Tim, je moet gewoon meer onder de mensen komen, vrienden maken!” Dat klinkt simpel, maar als je zo diep in de eenzaamheid zit als ik was, is het allesbehalve eenvoudig. Want hier is de harde waarheid: eenzaamheid draait niet alleen om de afwezigheid van mensen om je heen. Je kunt in een kamer vol mensen staan en je nog steeds vreselijk alleen voelen. Het gaat om verbinding, om echte, oprechte interacties die verder gaan dan oppervlakkige gesprekken. En als je die lange tijd hebt gemist, is het niet makkelijk om daar zomaar weer bij aan te sluiten.
Eenzaamheid is geen keuze die ik bewust heb gemaakt, maar een realiteit die ik onder ogen moest zien. Het is een onzichtbare vijand die steeds dichterbij kwam totdat hij mijn beste vriend werd. Maar dit is geen vriendschap die ik wil behouden. Het heeft tijd gekost, en het kost me nog steeds moeite, maar ik ben langzaam begonnen met het afbreken van de muren die ik rond mezelf heb opgebouwd.
Ondanks alles blijf ik hopen dat ik uiteindelijk ergens thuis zal kunnen voelen. Mijn zoektocht naar gelijkgezinden geef ik niet op. Ik hoop dat ik ooit zal kunnen zeggen dat ik ergens echt bij hoor, dat ik een plek heb gevonden waar ik mezelf kan zijn. Dat gevoel heb ik vandaag de dag helaas nog niet gevonden, maar ik geloof dat het er is. En die hoop, hoe klein ook, houdt me op de been. Het is tijd om die sluipende vijand aan te pakken, voordat hij nog meer levens overneemt. We verdienen het allemaal om gezien en gehoord te worden, om te weten dat onze aanwezigheid ertoe doet.