Tim Prys

Gedeelde mobiliteit in Vlaanderen: De kracht van samenwerking

Share:

Het Vlaamse landschap is aan het veranderen, niet alleen in zijn idyllische dorpjes en bruisende steden, maar ook op zijn wegen. Een revolutie in mobiliteit heeft zich voltrokken, en het is een revolutie die gedreven wordt door samenwerking, efficiëntie en duurzaamheid: autodelen.

Het afgelopen jaar alleen al zag Vlaanderen een opmerkelijke groei van maar liefst 31,5% in het aantal deelauto’s. Een indrukwekkende prestatie die niet alleen getuigt van een groeiende acceptatie van gedeelde mobiliteit, maar ook van een diepgeworteld besef van de voordelen die het met zich meebrengt.

In de stoffige wegen van Ruiselede tot aan de kust van Blankenberge, en in nog vele andere gemeenten daartussenin, hebben deelauto’s hun weg gevonden naar het hart van onze samenleving. Het is een beweging die niet te stoppen lijkt, en dat is maar goed ook.

Het succes van deze beweging is te danken aan verschillende factoren, waaronder een groeiend milieubewustzijn en de inzet van lokale overheden. Het Lokaal Energie- en KlimaatPact van Vlaanderen heeft lokale besturen aangemoedigd om tegen 2030 minstens twee deelwagens per 1.000 inwoners aan te bieden. Een doelstelling die niet alleen haalbaar is gebleken, maar zelfs overtroffen wordt, met al 225 gemeenten die momenteel deelauto’s aanbieden.

Maar het zijn niet alleen de cijfers die spreken. Het zijn de verhalen van degenen die ervoor hebben gekozen om deel te nemen aan deze beweging van gedeelde mobiliteit. Mensen zoals jij en ik, die hebben ontdekt dat het delen van een auto niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee en onze gemeenschappen.

Het is ook bemoedigend om te zien dat het aantal autodelers gestaag toeneemt. In 2023 waren er al 38.347 actieve gebruikers van roundtrip en particulier autodelen, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. En met de groei van het aanbod, zullen we alleen maar meer mensen zien overstappen naar deze slimme en duurzame vorm van mobiliteit.

Natuurlijk zijn er uitdagingen onderweg. Zo zien we een toenemende concurrentie tussen autodeelaanbieders en enkele spelers die van het toneel verdwijnen. Maar laten we niet vergeten dat elke revolutie zijn hobbels kent. Het is hoe we deze uitdagingen aangaan die ons zullen definiëren als een samenleving die zich inzet voor positieve verandering.

Dus laten we deze stijging van deelauto’s in Vlaanderen vieren als een teken van vooruitgang. Laten we het omarmen als een bewijs dat we in staat zijn om samen te werken aan een betere toekomst. En laten we, bovenal, blijven geloven in de kracht van collectieve actie, want alleen zo kunnen we de weg vrijmaken voor een meer duurzame en inclusieve samenleving.

Bron: https://www.autodelen.net/nl/nieuws/jaarrapport-2023/