WebDesign

5 stappen om leads te genereren met je website

Waarom is het belangrijk om leads te genereren met je website?

Als ondernemer of marketeer is het belangrijk om leads te genereren om de groei van je bedrijf te stimuleren. Leads zijn potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt en die contact met je opnemen om meer informatie te verkrijgen. Door leads te genereren, kun je de conversie van bezoekers naar klanten verhogen en de omzet van je bedrijf vergroten.

Een website is een krachtig hulpmiddel om leads te genereren, omdat het een centrale plek is waar je kunt laten zien wat je te bieden hebt en waar bezoekers gemakkelijk contact met je kunnen opnemen. Als je je website op de juiste manier inzet, kun je ervoor zorgen dat het een effectief hulpmiddel is voor het genereren van leads.

Stap 1: Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is

Als je je website wilt gebruiken om leads te genereren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gebruiksvriendelijk is. Gebruiksvriendelijkheid is hoe gemakkelijk het is voor bezoekers om te navigeren op je site en de informatie te vinden die ze zoeken. Als je website gebruiksvriendelijk is, zullen bezoekers langer op de site blijven en de kans vergroten dat ze terugkomen. Bovendien zal een gebruiksvriendelijke website helpen om de conversie van bezoekers naar leads te verhogen.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is:

 • Zorg ervoor dat je website responsief is: Dit betekent dat de site goed werkt op alle apparaten, zoals computers, tablets en smartphones. Als je website niet responsief is, zullen bezoekers moeite hebben om de site te gebruiken op hun mobiele apparaten en zullen ze waarschijnlijk de site verlaten.
 • Gebruik duidelijke en logische navigatie: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren op je site en de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Gebruik duidelijke en logische navigatielabels en organiseer de informatie op een logische manier.
 • Maak gebruik van eenvoudige en leesbare typografie: Zorg ervoor dat de tekst op je site gemakkelijk te lezen is door eenvoudige en leesbare typografie te gebruiken. Als bezoekers moeite hebben om de tekst op je site te lezen, zullen ze waarschijnlijk de site verlaten.

Door ervoor te zorgen dat je website gebruiksvriendelijk is, kun je ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijk de informatie kunnen vinden die ze zoeken en dat ze langer op de site blijven.

Stap 2: Voeg duidelijke calls-to-action toe

Een call-to-action (CTA) is een oproep tot actie op je website die bezoekers aanzet om iets te doen, zoals het invullen van een formulier of het aankopen van een product. Door duidelijke calls-to-action toe te voegen aan je website, kun je de conversie van bezoekers naar leads verhogen.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je calls-to-action effectief zijn:

 • Maak ze duidelijk: Zorg ervoor dat je calls-to-action duidelijk zijn en dat bezoekers snel kunnen begrijpen wat ze moeten doen. Gebruik duidelijke en concreet taal en geef aan wat de volgende stap is voor bezoekers.
 • Maak gebruik van contrasterende kleuren: Zorg ervoor dat je calls-to-action opvallen door gebruik te maken van contrasterende kleuren. Als je calls-to-action blenden in met de rest van de site, zullen bezoekers ze misschien niet zien of negeren.
 • Plaats ze op strategische plekken: Zorg ervoor dat je calls-to-action op strategische plekken op je site plaatst, zoals bovenaan de pagina of na het lezen van een blogpost. Dit zorgt ervoor dat bezoekers ze gemakkelijk kunnen zien en zal de kans vergroten dat ze op de CTA klikken.
 • Maak ze specifiek: Het is belangrijk om specifieke calls-to-action te gebruiken die aansluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Als je calls-to-action specifiek zijn, zullen bezoekers sneller geneigd zijn om op te klikken omdat ze weten wat ze kunnen verwachten.

Door duidelijke calls-to-action toe te voegen aan je website, kun je ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijk de volgende stap kunnen nemen en contact met je opnemen.

Stap 3: Maak gebruik van lead-capture formulieren

Lead-capture formulieren zijn formulieren op je website waar bezoekers hun contactgegevens kunnen achterlaten, zoals hun naam, e-mailadres en telefoonnummer. Door lead-capture formulieren te gebruiken, kun je leads genereren en contact opnemen met mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je lead-capture formulieren effectief zijn:

 • Maak ze duidelijk en eenvoudig: Zorg ervoor dat je lead-capture formulieren duidelijk en eenvoudig zijn, zodat bezoekers snel kunnen begrijpen wat ze moeten doen. Vraag alleen om de belangrijkste informatie, zoals naam, e-mailadres en eventueel telefoonnummer. Als je te veel informatie vraagt, zullen bezoekers misschien afhaken.
 • Maak gebruik van een duidelijke call-to-action: Zorg ervoor dat je lead-capture formulieren een duidelijke call-to-action hebben, zodat bezoekers weten wat ze moeten doen. Gebruik duidelijke en concreet taal en geef aan wat de volgende stap is voor bezoekers.
 • Plaats ze op strategische plekken: Net als calls-to-action, is het belangrijk om lead-capture formulieren op strategische plekken op je site te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bovenaan de homepage, na het lezen van een blogpost of op een landingspagina. Door ze op deze plekken te plaatsen, zullen bezoekers ze gemakkelijker zien en zullen ze waarschijnlijker hun contactgegevens achterlaten.

Door lead-capture formulieren te gebruiken, kun je gemakkelijk leads genereren en contact opnemen met geïnteresseerde bezoekers.

Stap 4: Gebruik SEO om je website zichtbaar te maken voor potentiële leads

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is het proces om ervoor te zorgen dat je website beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Als je website goed geoptimaliseerd is voor SEO, zal deze hoger in de zoekresultaten verschijnen en zullen meer mensen de site bezoeken.

Door gebruik te maken van SEO, kun je ervoor zorgen dat je website zichtbaar is voor potentiële leads die naar relevante zoekwoorden zoeken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je een webshop hebt die hondenvoer verkoopt en je wilt dat je website verschijnt wanneer mensen naar “hondenvoer” zoeken. Door je website zichtbaar te maken voor deze zoekwoorden, zal de kans vergroten dat je leads genereert van mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je website goed geoptimaliseerd is voor SEO:

 • Maak gebruik van relevante en specifieke zoekwoorden: Zorg ervoor dat je relevante en specifieke zoekwoorden gebruikt in de tekst op je site, zodat zoekmachines begrijpen wat je site gaat. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de titel van je pagina’s, in de meta-tags en in de inhoud van de pagina.
 • Maak gebruik van meta-tags: Meta-tags zijn kleine stukjes tekst die in de code van je website staan en die helpen om te bepalen wat je site gaat. Door gebruik te maken van relevante meta-tags, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten.
 • Zorg ervoor dat je site snel laadt: Zoekmachines houden rekening met de snelheid van je site bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Als je site langzaam laadt, zullen bezoekers waarschijnlijk de site verlaten en zal dit negatief bijdragen aan je positie in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je site snel laadt door gebruik te maken van efficiënte afbeeldingen en door overbodige code te verwijderen.
 • Maak gebruik van interne links: Interne links zijn links vanuit een pagina op je site naar een andere pagina op dezelfde site. Door gebruik te maken van interne links, kun je ervoor zorgen dat bezoekers langer op je site blijven en kun je de autoriteit van je site verhogen in de ogen van zoekmachines.
 • Zorg ervoor dat je site mobielvriendelijk is: Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om te zoeken op het internet, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je site goed werkt op mobiele apparaten. Als je site niet mobielvriendelijk is, zullen bezoekers waarschijnlijk de site verlaten en zal dit negatief bijdragen aan je positie in de zoekresultaten. Zorg ervoor dat je site mobielvriendelijk is door gebruik te maken van responsief webdesign en door te testen hoe je site op verschillende mobiele apparaten werkt.

Door gebruik te maken van SEO, kun je ervoor zorgen dat je website zichtbaar is voor potentiële leads die naar relevante zoekwoorden zoeken.

Stap 5: Maak gebruik van marketing automation

Marketing automation is het gebruik van software om marketingtaken te automatiseren, zoals het versturen van e-mails, het opzetten van social media campagnes en het bijhouden van websitebezoeken. Door gebruik te maken van marketing automation, kun je ervoor zorgen dat je tijd efficiënter besteedt en kun je meer leads genereren.

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je marketing automation effectief is:

 • Zet doelgerichte e-mailcampagnes op: Door gebruik te maken van doelgerichte e-mailcampagnes, kun je ervoor zorgen dat je de juiste mensen bereikt met de juiste boodschap. Maak gebruik van segmentatie om ervoor te zorgen dat je e-mails stuurt naar mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 • Maak gebruik van social media automatisering: Social media automatisering kan ervoor zorgen dat je tijd efficiënter besteedt en dat je meer leads genereert. Door bijvoorbeeld automatische berichten te plannen op social media, kun je ervoor zorgen dat je regelmatig nieuwe content deelt zonder dat je hier de hele tijd mee bezig hoeft te zijn.
 • Maak gebruik van lead-scoring: Lead-scoring is het proces om leads te classificeren op basis van hun interesse en potentieel. Door gebruik te maken van lead-scoring, kun je ervoor zorgen dat je je tijd efficiënter besteedt en dat je je marketinginspanningen richt op de leads die het meest waarschijnlijk zullen converteren. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar hoe vaak een lead je website bezoekt, of ze op e-mails reageren of social media volgen.
 • Maak gebruik van chatbots: Chatbots zijn automatiseringstools die gebruikt kunnen worden om gesprekken te voeren met bezoekers van je site. Door gebruik te maken van chatbots, kun je ervoor zorgen dat je snel op vragen van bezoekers reageert en kun je ervoor zorgen dat je leads genereert door middel van gesprekken op je site.

Door gebruik te maken van marketing automation, kun je ervoor zorgen dat je tijd efficiënter besteedt en kun je meer leads genereren.

Conclusie: Hoe je het maximale uit je website kunt halen om leads te genereren

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je website een effectief hulpmiddel is voor het genereren van leads. Als je je website gebruiksvriendelijk maakt, calls-to-action toevoegt, lead-capture formulieren gebruikt, SEO toepast en marketing automation inzet, kun je de conversie van bezoekers naar leads verhogen en het maximale uit je website halen.

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp