WebDesign

UTM-tags: Hoe je online marketing resultaten beter meet en optimaliseert

Introductie tot UTM-tags

UTM-tags zijn kleine stukjes code die aan de URL van een webpagina worden toegevoegd. Ze worden gebruikt om meer informatie te verzamelen over de verkeersbronnen van een website. De UTM-tags geven informatie over de bron, medium, campagne, trefwoord en content van een bezoeker. Hierdoor kun je nauwkeuriger meten hoe bezoekers op je website terechtkomen en hoe ze zich verhouden tot verschillende marketingkanalen.

Waarom zijn UTM-tags belangrijk?

UTM-tags bieden waardevolle inzichten in de prestaties van verschillende marketingkanalen. Ze stellen je in staat om precies te bepalen welke verkeersbronnen het meest bijdragen aan conversies en verkoop. Hierdoor kun je je online marketinginspanningen beter richten op de kanalen die het meest renderen. Daarnaast kun je met UTM-tags ook de ROI van je online marketing bepalen, waardoor je gericht investeringen kunt doen.

In samenvatting bieden UTM-tags een betere analyse en optimalisatie van je online marketingresultaten, door nauwkeuriger inzicht te bieden in de prestaties van verschillende verkeersbronnen.

Waarvoor worden UTM-tags gebruikt

UTM-tags worden gebruikt om de prestaties van verschillende marketingkanalen te meten en te optimaliseren. Hieronder vind je drie manieren waarop UTM-tags hiervoor gebruikt worden.

 1. Meet de prestaties van verschillende marketingkanalen Met UTM-tags kun je precies zien hoe elk marketingkanaal je website bezoekers levert. Dit betekent dat je inzicht hebt in welke kanalen het meest effectief zijn en welke kanalen moeten worden aangepast of verbeterd.
 2. Verbetering van de precisie van web-analyse Door het gebruik van UTM-tags kun je de precisie van je web-analyse verbeteren. Hierdoor krijg je nauwkeuriger inzicht in de prestaties van je online marketingcampagnes en kun je gerichter inspelen op de resultaten.
 3. Helpt bij het bepalen van de ROI van online marketinginspanningen UTM-tags helpen bij het bepalen van de return on investment (ROI) van je online marketinginspanningen. Hierdoor kun je beter beslissingen nemen over de toekomstige investeringen in online marketing en weet je welke inspanningen de meeste opbrengst opleveren.

In het volgende hoofdstuk, Hoofdstuk 3, leer je hoe UTM-tags te gebruiken in je online marketing.

Hoe UTM-tags te gebruiken in je online marketing

Een van de belangrijkste voordelen van UTM-tags is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn in je online marketingstrategie. In dit hoofdstuk zullen we stap-voor-stap uitleggen hoe je UTM-tags kunt creëren, toepassen en monitoren.

Stap-voor-stap uitleg over het creëren van UTM-tags

 1. Bepaal de informatie die je wilt bijhouden: Voordat je begint met het creëren van UTM-tags, moet je bepalen welke informatie je wilt bijhouden. Dit kunnen bijvoorbeeld informatie zijn over de bron, het medium, het campagne- of advertentienaam, etc.
 2. Maak gebruik van een UTM-tag generator: Er zijn diverse online UTM-tag generators beschikbaar waarmee je eenvoudig UTM-tags kunt creëren. Voer de benodigde informatie in en kopieer de UTM-tag die wordt gegenereerd.
 3. Voeg de UTM-tag toe aan je URL: Plak de UTM-tag die je hebt gegenereerd aan het einde van de URL die je wilt volgen.

Voorbeelden van hoe UTM-tags te gebruiken bij verschillende online marketingkanalen

 1. Emailmarketing: Voeg de UTM-tag toe aan de URL in de email die je stuurt naar je doelgroep. Hierdoor kun je nauwkeurig bijhouden welke links in de email het meest worden aangeklikt.
 2. Advertenties op sociale media: Voeg de UTM-tag toe aan de URL in de advertentie die je op sociale media plaatst. Hierdoor kun je precies zien welke sociale media-advertentie het meest succesvol is.
 3. Zoekmachine-advertenties: Voeg de UTM-tag toe aan de URL in de zoekmachine-advertentie die je plaatst. Hierdoor kun je precies zien hoeveel bezoekers je krijgt via deze advertentie en hoe ze op jouw website reageren.

Hoe UTM-tags te implementeren en te monitoren in Google Analytics

 1. Implementeren: Voeg de UTM-tags toe aan de URL’s van je online marketingkanalen en verzend deze naar je doelgroep.
 2. Monitoren: Log in op je Google Analytics-account en selecteer het gewenste rapport. Je kunt bijvoorbeeld de prestaties van je UTM-tags bekijken via het rapport “Acquisitie” of “Campaigns”.

Voorbeeld van hoe een link met UTM-tags er zou kunnen uitzien

www.example.com/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=February_Promotion

Met deze stap-voor-stap uitleg en voorbeelden kun je eenvoudig starten met het gebruik van UTM-tags in je online marketingstrategie.

Conclusie en verder lezen

UTM-tags zijn een waardevol hulpmiddel voor online marketeers die willen meten en optimaliseren van hun marketinginspanningen. Door het toepassen van UTM-tags kun je de prestaties van verschillende marketingkanalen inzichtelijk maken, waardoor je gerichter en efficiënter kunt werken. Bovendien helpen UTM-tags bij het bepalen van de ROI van je online marketinginspanningen en bieden ze geavanceerde analysemogelijkheden.

In deze blog hebben we besproken wat UTM-tags zijn, waarvoor ze gebruikt worden en hoe je ze kunt toepassen in je online marketingstrategie. We hebben de stap-voor-stap uitleg en voorbeelden gegeven over hoe UTM-tags te creëren en te implementeren, evenals hoe ze te monitoren in Google Analytics. Ten slotte hebben we de voordelen van UTM-tags besproken.

Als je verder wilt ontwikkelen in je online marketingvaardigheden met UTM-tags, raden we aan om verder te lezen over het onderwerp en de verschillende opties en tools die beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te blijven leren en bij te blijven in de snel veranderende wereld van online marketing. Door het gebruik van UTM-tags kun je de prestaties van je marketinginspanningen blijven verbeteren en je online marketingresultaten op de lange termijn optimaliseren.

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp