WebDesign

De ultieme gids voor het maken van een productvideo: script en storyboard

Deze blog is een onderdeel van: Hoe bereid je een geweldige productvideo presentatie voor: Een stap-voor-stap handleiding

Waarom een script en storyboard?

Een script en storyboard zijn onmisbare onderdelen bij het maken van een productvideo. Het script fungeert als het basisplan voor de video en bevat de tekst die de boodschap van de video overbrengt. Het storyboard geeft visueel weer hoe deze boodschap in beeld wordt gebracht.

Met een script en storyboard kun je de inhoud, opbouw en stijl van de video bepalen. Hierdoor heb je meer controle over het uiteindelijke resultaat en kun je ervoor zorgen dat de video effectief is. Het script en storyboard helpen ook bij de communicatie tussen de regisseur, cameraman en andere betrokkenen.

Bovendien kun je met het script en storyboard al je ideeën, visies en verwachtingen opschrijven en uitwerken, waardoor het productieproces een stuk soepeler verloopt. Hierdoor bespaar je tijd, geld en moeite.

In samenvatting is het belangrijk om een script en storyboard te hebben bij het maken van een productvideo, omdat het:

 • Helpt bij het bepalen van de inhoud, opbouw en stijl van de video
 • Geeft meer controle over het uiteindelijke resultaat
 • Vergemakkelijkt de communicatie tussen betrokkenen
 • Maakt het productieproces soepeler en bespaart tijd, geld en moeite.

Hoe maak je een script?

Een script is de basis voor elke productvideo. Het is het document waarin staat wat er precies in de video moet gebeuren en hoe de boodschap overgebracht moet worden. Hier volgen enkele stappen om een script voor jouw productvideo te schrijven:

 1. Definieer de doelgroep: Bepaal voor wie de video bedoeld is en wat jouw boodschap is. Hiermee kun je bepalen hoe je het script opbouwt en welke taal je gebruikt.
 2. Bedenk de boodschap: Wat wil je precies overbrengen met jouw productvideo? Wat zijn de voordelen en unieke kenmerken van het product? Zorg dat je deze boodschap duidelijk hebt voordat je begint met het schrijven van het script.
 3. Bepaal de structuur: Bedenk hoe je de boodschap het beste kunt overbrengen. Dit kun je doen door middel van verhalen, vergelijkingen, demonstraties of een combinatie hiervan.
 4. Schrijf het script: Begin met het opstellen van een schets van het script. Hierin kun je het verloop van de video en de belangrijkste punten opschrijven. Probeer de boodschap duidelijk en bondig over te brengen.
 5. Herzie het script: Na het opstellen van een schets is het belangrijk om het script te herzien en eventueel te verbeteren. Probeer te bepalen of de boodschap goed overkomt en of de structuur logisch is. Laat anderen het script ook beoordelen om eventuele verbeterpunten aan te wijzen.

Tips voor het schrijven van een effectief script:

 • Houd het kort en bondig: Probeer het script zo kort mogelijk te houden. Hierdoor blijft de aandacht van de kijker gegarandeerd op de video gericht.
 • Maak gebruik van verhalen: Verhalen zijn een effectieve manier om de aandacht te trekken en de boodschap te versterken.
 • Zorg voor een call-to-action: Zorg ervoor dat je aan het eind van de video duidelijk laat weten wat je wilt dat de kijker doet. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen om het product te kopen of te delen op social media.

Door deze stappen te volgen en de tips die we bieden, kun je een script schrijven dat duidelijk, aantrekkelijk en effectief is.

Hoe maak je een storyboard?

Een storyboard is een visuele representatie van de opzet en de flow van de productvideo. Het maakt het proces van het maken van de video overzichtelijk en helpt je bij het visualiseren van hoe je product in beeld wordt gebracht. In dit hoofdstuk zullen we stapsgewijs uitleggen hoe je een storyboard maakt.

Stappen om een storyboard te maken:

 1. Bedenk de hoofdlijnen van de video Bedenk welke boodschap je wilt overbrengen en hoe je dit op een visuele manier wilt doen.
 2. Maak schetsen van elke scène Maak schetsen van elke scène in de video. Dit hoeft niet per se op artistieke wijze te gebeuren, gebruik simpele tekeningen of stickfiguren om de opzet aan te geven.
 3. Beschrijf elke scène Beschrijf in één of twee regels wat er in elke scène gebeurt.
 4. Organiseer de scènes in een logische volgorde Organiseer de scènes in de volgorde waarin ze zich afspelen in de video.
 5. Voeg details toe aan de schetsen Voeg details toe aan de schetsen, zoals camera bewegingen, dialogen, achtergrondmuziek en geluidseffecten.

Hoe je je script visueel weergeeft in een storyboard:

 1. Gebruik visuele symbolen Gebruik visuele symbolen om camera bewegingen, zoals zoomen of dolly shots, aan te geven.
 2. Gebruik speech bubbles voor dialogen Gebruik speech bubbles om dialogen weer te geven.
 3. Voeg achtergrondmuziek en geluidseffecten toe Voeg achtergrondmuziek en geluidseffecten toe in het storyboard door muzieknoten of geluidssymbolen toe te voegen.

Met deze stappen en tips zijn jouw script en storyboard op een professionele manier gereed voor productie. Het is belangrijk om het script en storyboard steeds bij te werken totdat ze beide perfect aansluiten bij jouw visie en wensen.

Hoe pas je het script en storyboard toe op de productvideo?

Nu je een script en storyboard hebt gemaakt, is het tijd om ze toe te passen tijdens de productie van de video. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het script en storyboard effectief te implementeren:

 1. Houd je script en storyboard bij de hand tijdens de opnamen: Het is belangrijk om het script en storyboard altijd bij de hand te houden tijdens de opnamen, zodat je zeker weet dat je alles volgens plan uitvoert.
 2. Gebruik het script als leidraad voor de opnamen: Het script moet als leidraad fungeren voor de opnamen. Houd je aan de volgorde van de scènes en de dialogen die je in het script hebt beschreven.
 3. Zorg voor een nauwkeurige uitvoering van het storyboard: Het storyboard is een visuele weergave van je script, en het is belangrijk om de beelden en scènes in het storyboard nauwkeurig uit te voeren tijdens de opnamen.
 4. Maak eventuele aanpassingen aan het script en storyboard: Het is belangrijk om flexibel te zijn en eventuele aanpassingen aan het script en storyboard te maken als dat nodig is tijdens de opnamen. Het script en storyboard zijn immers gereedschappen die je helpen bij het maken van de video, en niet de absolute regels.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je script en storyboard op een effectieve manier worden toegepast tijdens de productie van de video. Het resultaat zal een professioneel en aantrekkelijke productvideo zijn die aansluit bij je doelen en verwachtingen.

Conclusie en verder lezen

Na het volgen van de stappen en tips in de vorige hoofdstukken zou je nu een helder beeld moeten hebben van hoe je een script en storyboard maakt voor een productvideo. Het script is de basis van de video en stelt je in staat om de boodschap over te brengen op een duidelijke en effectieve manier. Het storyboard geeft de visuele aspecten van de video vorm en maakt het gemakkelijker om de productie te plannen en uit te voeren.

De samenvatting van de belangrijkste punten uit deze gids is als volgt:

 1. Een script en storyboard zijn belangrijk bij het maken van een productvideo omdat ze helpen om de boodschap en de visuele aspecten duidelijk te communiceren.
 2. Een script schrijf je door de boodschap en de bijbehorende actie in stappen op te schrijven. Gebruik de juiste tone-of-voice en focus op het verhaal.
 3. Een storyboard maak je door het script visueel weer te geven met tekeningen en aantekeningen. Het storyboard helpt om de productie van de video te plannen.
 4. Gebruik het script en storyboard tijdens de productie van de video om ervoor te zorgen dat je op koers blijft en de boodschap en de visuele aspecten consistent blijven.

In deze blog hebben we geleerd hoe we een script en storyboard op een professionele manier kunnen aanpakken om een productvideo te maken die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook effectief. Als je verder wilt leren over hoe je video’s op een professionele manier maakt, zou ik aanbevelen om te kijken naar de verschillende video- en animatietools die beschikbaar zijn, zoals Adobe Premiere Pro of Animoto. Ook zijn er veel online tutorials en cursussen beschikbaar die je kunt volgen om je video-vaardigheden verder te verbeteren.

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp