WebDesign

Voor een geslaagde productvideo: bepaal je doel en doelgroep

Deze blog is een onderdeel van: Hoe bereid je een geweldige productvideo presentatie voor: Een stap-voor-stap handleiding

Waarom is het bepalen van je doel en doelgroep belangrijk?

Productvideo’s zijn een krachtig marketinginstrument, maar om het optimale resultaat te behalen is het belangrijk om van tevoren je doel en doelgroep te bepalen. Dit is de basis voor het maken van een effectieve en gericht productvideo die de aandacht van de juiste doelgroep trekt en hen overtuigt om te handelen.

Het bepalen van je doel en doelgroep zorgt ervoor dat je gericht kunt werken aan het creëren van een video die aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep en bijdraagt aan het behalen van je bedrijfsdoelen. Of het nu gaat om het verkopen van een product, het verhogen van de naamsbekendheid of het versterken van het merkimago, door van tevoren duidelijk te hebben wat je wilt bereiken, kun je gericht werken aan de productie van de video.

In feite is het bepalen van je doel en doelgroep de stap die ervoor zorgt dat je niet alleen een mooie video maakt, maar ook een video die daadwerkelijk bijdraagt aan het verbeteren van je bedrijf. Dus, voordat je begint met het maken van je productvideo, is het zeker de moeite waard om de tijd te nemen om je doel en doelgroep te bepalen.

Hoe bepaal je je doel?

Om te zorgen dat je productvideo het best mogelijke resultaat oplevert, is het belangrijk om je doel voor de video vast te stellen. Hieronder vind je stappen die je kunt volgen om je doel te bepalen:

 1. Bepaal je algemene bedrijfsdoelen: Bedenk welke doelen je als bedrijf hebt en hoe je productvideo daarbij aansluit. Bijvoorbeeld het verhogen van verkoop, het verbeteren van je merkbekendheid of het vergroten van je online zichtbaarheid.
 2. Stel specifieke doelen voor de video vast: Zet je algemene bedrijfsdoelen om in specifieke doelen voor de video. Bijvoorbeeld: verhoog de verkoop van product X met 20% door middel van de video.
 3. Meetbare doelen: Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn, zodat je kunt beoordelen of je video het gewenste resultaat oplevert.

Voorbeelden van doelen voor productvideo’s:

 • Verhogen van verkoop
 • Verbeteren van merkbekendheid
 • Vergroten van online zichtbaarheid
 • Demonstratie van producteigenschappen en voordelen
 • Educatie van consumenten over producten of diensten

Het is belangrijk om te onthouden dat je doel realistisch moet zijn en dat je het kunt bereiken met de productvideo die je maakt. Het vaststellen van een helder doel helpt je om gericht te werken en om te bepalen welke boodschap je in de video wilt overbrengen.

Hoe bepaal je je doelgroep?

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die je met je productvideo wilt bereiken. Het bepalen van je doelgroep is belangrijk, omdat het je helpt om de boodschap van je video af te stemmen op de specifieke behoeften, interesses en verwachtingen van je doelgroep. Hierdoor verhoog je de kans dat de video effectief is en bijdraagt aan het behalen van je doelstellingen.

Stappen om je doelgroep te bepalen:

 1. Identificeer de demografische gegevens van je huidige klanten, zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen.
 2. Analyseer de aankoopgeschiedenis en -gewoonten van je klanten.
 3. Bestudeer de interesses, waarden en opvattingen van je klanten door middel van online onderzoeken, enquêtes en social media monitoring.
 4. Bepaal de specifieke behoeften en uitdagingen van je doelgroep.
 5. Gebruik de verzamelde informatie om een profiel op te stellen van je ideale klant.

Hoe je informatie over je doelgroep verzamelt en analyseert:

 1. Gebruik bestaande klantgegevens, zoals die in je CRM-systeem of in verkoop- en marketinganalyses zijn opgeslagen.
 2. Voer online onderzoeken en enquêtes uit om specifieke informatie te verzamelen over de interesses, waarden en opvattingen van je doelgroep.
 3. Monitoor social media-platformen om inzicht te krijgen in de gesprekken en meningen van je doelgroep.
 4. Gebruik data-analyse-tools om de verzamelde informatie te categoriseren en te interpreteren.

Met deze stappen zal je in staat zijn om een ​​duidelijk beeld te krijgen van je doelgroep en hoe je hen het beste kunt aanspreken in je productvideo.

Hoe pas je je doel en doelgroep toe bij de productvideo?

Nu je je doel en doelgroep hebt bepaald, is het tijd om deze in te zetten bij de productie van de productvideo. Het is belangrijk om te realiseren dat je doel en doelgroep de basis vormen van je video en dat deze moeten aansluiten op de verwachtingen en behoeften van je doelgroep. Hieronder vind je uitleg over hoe je je bepaalde doel en doelgroep toepast bij de productvideo:

 1. Bepaal de boodschap: Bepaal welke boodschap je wilt overbrengen en hoe je dit wilt doen. Let hierbij op het doel en de doelgroep van de video. Zorg dat de boodschap relevant is voor de doelgroep en dat deze op een manier wordt overgebracht die aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep.
 2. Maak een script: Schrijf een script voor de video dat aansluit bij de bepaalde boodschap en doelgroep. Zorg dat de tekst begrijpelijk is en de aandacht vasthoudt van de doelgroep.
 3. Kies beeldmateriaal: Selecteer beeldmateriaal dat aansluit bij de boodschap en doelgroep. Gebruik beelden die het verhaal ondersteunen en beelden die visueel aantrekkelijk zijn voor de doelgroep.
 4. Stem de stijl af: Stem de stijl van de video af op de doelgroep en het doel van de video. Zorg dat de stijl professioneel is en aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep.
 5. Kies de juiste bijdragen: Kies de juiste bijdragen, zoals muziek en geluidseffecten, die bijdragen aan de boodschap en de stijl van de video.

Voorbeelden van bedrijven die dit in praktijk brengen:

 • Apple maakt productvideo’s die aansluiten bij de doelgroep van hun producten, door het gebruik van minimalistische en elegante beelden en stijl.
 • Nike maakt productvideo’s die gericht zijn op hun doelgroep, door het gebruik van emotionele en inspirerende verhalen en beelden.
 • Tesla maakt productvideo’s die aansluiten bij hun doelgroep van technologie- en milieubewuste consumenten, door het gebruik van futuristische en technische beelden en stijl.

In het geval van een productvideo is het belangrijk om je bepaalde doel en doelgroep mee te nemen in de productie. Hierdoor kun je gericht communiceren en de video afstemmen op de behoeftes en verwachtingen van je doelgroep.

Er zijn verschillende manieren om je doel en doelgroep in de productvideo toe te passen. Hieronder zijn een aantal voorbeelden:

 1. Bepaal de boodschap van de video: Zorg ervoor dat de boodschap van de video aansluit bij de behoeftes en verwachtingen van je doelgroep. Hierdoor kun je hun aandacht vasthouden en hen overtuigen van de meerwaarde van het product.
 2. Stel de juiste tone-of-voice en beeldtaal in: Maak gebruik van de juiste tone-of-voice en beeldtaal die aansluit bij je doelgroep. Hierdoor kun je de juiste sfeer creëren en hen betrekken bij de video.
 3. Maak gebruik van influencer marketing: Als je doelgroep zich bevindt binnen een specifieke niche, kun je influencer marketing inzetten om hen te bereiken. Dit betekent dat je samenwerkt met een bekende persoon in die niche die de video promoot aan zijn of haar volgers.
 4. Gebruik verschillende platforms: Het is belangrijk om te weten waar je doelgroep zich bevindt en op welke platforms zij actief zijn. Maak gebruik van de juiste platformen om je video te delen en gericht te communiceren met je doelgroep.

Door je doel en doelgroep te betrekken bij de productie van de video, kun je gericht communiceren en een effectieve productvideo creëren die aansluit bij de behoeftes en verwachtingen van je doelgroep. Hierdoor kun je het optimale resultaat behalen.

Voorbeelden van bedrijven die dit in de praktijk brengen zijn bijvoorbeeld Apple en Nike. Zij maken gericht gebruik van doel en doelgroep bij de productie van hun productvideo’s, en bereiken hiermee een groot publiek en een groot bereik.

Conclusie en verder lezen

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste punten van de vorige hoofdstukken samengevat en wordt er aangegeven wat verder onderzoek en lezing waard is.

Samenvatting: In deze blog is aangetoond hoe belangrijk het is om bij het maken van een productvideo je doel en doelgroep te bepalen. Hierdoor weet je precies wat je wilt bereiken met de video en wie je wilt bereiken, wat je in staat stelt om gericht te werken aan de productie van de video. In het tweede hoofdstuk is uitgelegd hoe je je doel bepaalt en zijn er voorbeelden van doelen voor productvideo’s gegeven. In het derde hoofdstuk is uitgelegd hoe je je doelgroep bepaalt en hoe je informatie over je doelgroep verzamelt en analyseert. In het vierde hoofdstuk is uitgelegd hoe je je doel en doelgroep toepast bij de productvideo, waarbij ook voorbeelden zijn gegeven van hoe bedrijven dit in de praktijk brengen.

Aanbeveling voor verdere lezing en onderzoek: Voor verdere lezing en onderzoek kun je kijken naar andere blogs en artikelen over video marketing en hoe je je doel en doelgroep kunt bepalen en toepassen in video’s. Ook kun je kijken naar case studies van bedrijven die succesvol zijn geweest met het maken en gebruiken van productvideo’s, om te leren van hun ervaringen en aanpak.

Conclusie: Het bepalen van je doel en doelgroep is een cruciaal onderdeel van het maken van een effectieve productvideo. Door te weten wat je wilt bereiken en wie je wilt bereiken, kun je gericht werken aan de productie van de video en het maximale resultaat behalen. Door verder te lezen en te onderzoeken kun je nog meer leren over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp