WebDesign

Verplichte gegevens die je moet vermelden op je website of sociale media als bedrijf

Het is verplicht om als bedrijf een aantal gegevens te vermelden op je website of sociale media, zelfs als je niets online verkoopt. Controleer of je aan deze verplichtingen voldoet om eventuele boetes te voorkomen en om vertrouwen te winnen bij potentiële klanten.

Waarom is online aanwezigheid voor bedrijven belangrijk?

Om concurrerend te blijven is het vandaag de dag belangrijk om online aanwezig te zijn als bedrijf. Dit kan worden gedaan door middel van een website, Facebookpagina of een ander digitaal platform, zelfs als je niets online verkoopt. Echter, bedrijven zijn wettelijk verplicht om bepaalde gegevens over hun bedrijf te vermelden, ongeacht of ze online verkopen of niet. Dit geldt ook voor zelfstandigen die een vrij beroep uitoefenen.

Waarom is het belangrijk om wettelijk verplichte gegevens duidelijk te vermelden op je website of sociale media?

Het is belangrijk om wettelijk verplichte gegevens duidelijk te vermelden op je website of sociale media omdat de FOD Economie verantwoordelijk is voor het controleren van bedrijfspagina’s. Uit een recent onderzoek bleek dat meer dan een derde van de ondernemingen niet voldeed aan de verplichtingen voor het vermelden van informatie op hun website of sociale media. Als je niet aan deze verplichtingen voldoet, riskeer je een boete. Het is daarom belangrijk om te controleren of je aan deze verplichtingen voldoet.

Bron: FOD Economie

Welke gegevens moeten verplicht worden vermeld op een website of sociale media?

Er zijn een aantal gegevens die verplicht moeten worden vermeld op een website of sociale media, waaronder:

  1. Naam Dat is de naam van uw onderneming. Heeft u geen ondernemingsnaam, vermeld dan uw eigen naam.
  2. Adres Het adres waar uw onderneming gevestigd is.
  3. Contactgegevens Contactgegevens waardoor snelle en effectieve communicatie met uw onderneming mogelijk is, bv. een telefoonnummer of e-mailadres. Een online contactformulier kan ook onder specifieke voorwaarden.
  4. Ondernemingsnummer Dat is het unieke identificatienummer van uw onderneming, toegekend bij uw inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
  5. Toezichthoudende autoriteit Als u voor uw handelsactiviteit een vergunning nodig hebt (bv. vastgoedmakelaar), vermeld dan de gegevens over de bevoegde toezichthoudende autoriteit.
  6. Gereglementeerd beroep Vermeld in dat geval de beroepsvereniging en de beroepstitel, en een verwijzing naar de beroepsregels.
  7. Btw-nummer Als uw activiteit onderworpen is aan btw, dan moet u het btw-nummer (= BTW BE en dan het ondernemingsnummer) vermelden.
  8. Gedragscode Is uw onderneming onderworpen aan een gedragscode (bv. fitness), dan moet u dat vermelden en verduidelijken waar de gedragscode kan geraadpleegd worden.

Verkoop je ook online?

Kijk dan zeker ook naar deze webpagina van de Vlaamse overheid: https://www.hetinternetookuwzaak.be/thema-s/online-verkopen/juridische-aspecten

Hoofdstukken

Deel deze blog binnen je netwerk

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp