Tim Prys

Waarom wandelen in de natuur de nieuwe prozac is: Ontmoet Beeldverbinding

Share:

Stel je voor: Je loopt door een bos, de zonnestralen spelen met de bladeren, vogels zingen alsof ze auditie doen voor The Voice en je hartslag daalt net zo snel als het aandeel van een mislukte tech-startup. Dit is niet alleen een droombeeld of het begin van een slechte Netflix-serie, maar het is de realiteit die je kan beleven met Beeldverbinding, mijn nieuwe wandelclub. En laten we eerlijk zijn, we kunnen allemaal wel wat meer natuur en wat minder nieuws gebruiken. Maar wist je dat een wandeling in de natuur net zo effectief kan zijn als een antidepressivum? Nee? Nou, laten we daar dan even in duiken.

Laten we beginnen met wat wetenschap, want je weet, feiten zijn belangrijk. Onderzoek van de Stanford Universiteit heeft aangetoond dat wandelen niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar ook een enorme boost geeft aan je creativiteit. De studie, uitgevoerd door Marily Oppezzo en Daniel Schwartz, liet zien dat mensen die wandelden, zowel binnen als buiten, hun creatieve output met gemiddeld 60% verhoogden in vergelijking met wanneer ze zaten. Ja, je leest het goed, 60%! Zelfs Steve Jobs en Mark Zuckerberg zijn grote fans van wandelvergaderingen, en zij weten wel iets over innovatie, toch?

Maar het is niet alleen de creativiteit die een oppepper krijgt. Tijd doorbrengen in de natuur kan ons stressniveau verlagen, onze stemming verbeteren en zelfs onze cognitieve functies versterken. De simpele daad van wandelen, of het nu op een loopband in een saaie kamer of buiten in de frisse lucht is, kan wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. En wat als we daar een sociaal aspect aan toevoegen? Mensen zijn sociale dieren, zelfs diegenen die beweren dat ze kattenmensen zijn. Beeldverbinding brengt mensen samen voor wandelingen in de natuur en moedigt ze aan om deze momenten vast te leggen met hun smartphones. Het is als een Pokémon Go voor volwassenen, maar dan zonder de zeldzame Pikachu’s en de botsingen met lantaarnpalen. Na de wandeling gaan we samen iets drinken in de lokale horeca, want laten we eerlijk zijn, niets verbindt mensen meer dan het delen van verhalen over hoeveel blaren je hebt opgelopen.

Nu hoor ik je denken: “Maar ik heb geen tijd om te wandelen, laat staan om te socializen.” Dat is hetzelfde als zeggen dat je geen tijd hebt om te ademen. Wandelen kost geen uren; een halfuurtje kan al wonderen doen. En het sociale aspect? Het is niet alleen een leuke bijkomstigheid, maar een cruciaal onderdeel. Sociale isolatie is een groeiend probleem, vooral in deze tijd van hyperconnectiviteit waar we meer dan ooit verbonden zijn en toch ons meer dan ooit alleen voelen. Beeldverbinding biedt een gemakkelijke manier om echte, betekenisvolle verbindingen te maken terwijl je ook nog eens aan je mentale gezondheid werkt.

Dus, waarom zou je kiezen tussen een pil en een wandeling als je beide effecten kunt hebben door simpelweg je wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te gaan? Beeldverbinding nodigt je uit om deel uit te maken van een gemeenschap die samenkomt om de natuur te verkennen, momenten vast te leggen en nieuwe vrienden te maken. Want laten we eerlijk zijn, de wereld kan wel wat meer wandelingen en wat minder stress gebruiken. Dus, trek je schoenen aan, zet je zorgen opzij en kom met ons mee. Je mentale gezondheid zal je dankbaar zijn.

Bron onderzoek van de Stanford Universiteit: https://news.stanford.edu/stories/2014/04/walking-vs-sitting-042414

Facebook pagina Beeldverbinding: https://www.facebook.com/beeldverbinding